Als ge weer brult, dan zult ge leven!

Je kent ze wel. De verhalen van de Vlaamse leeuw. Het laatste echte ego-succes van de Vlamingen. Ze overheersten en sloegen de Franse leliaards de grond in. Het bloed stroomde in de Leie. De gulden sporen zouden trots worden geëtaleerd in de kerken van  Kortrijk. Het waren de hoogdagen van de klauwende leeuw. De hoogdagen van zich afbijten. De hoogdagen van je contreien te beschermen tegen het kwaad. 

En hoe prachtig het de kracht van Leeuw ook illustreert, een dergelijke veldslag in de huidige tijd zou volstrekt idioot zijn. De gevechten tussen volkeren zijn binnen dit continent al lang voorbij. Ook daar liggen Vlamingen mee aan de oorsprong. En daar was een hele geschiedenis voor nodig.

Vlaanderen, oorspronkelijk bewoond door Kelten, deelde met de Germanen die van over de Rijn binnenkwamen. Constructief samenleven was de slimste actie. De Germaanse talen werden de meest courante en die ontstane groep werd tijdens de Romeinse belegeringen de stoere Belgae genoemd. Samenwerken was de sleutel.

Vanaf 800 hadden de Belgae het moeilijk staande te blijven. Ze werden onder de voet gelopen door eerst West-Francia,  Frankrijk en rond 1164 het graafschap Henegouwen.

En toen… – ergens in de late Middeleeuwen – met de toonaangevende wereld-cultuur met de hoogwaardige kunst en architectuur van Brugge, Gent en Ieper, was de weelde voornamelijk gebaseerd op  wol- en kantnijverheid die deze verfijnde producten voor zichzelf en zijn buurlanden vervaardigde. De gouden eeuw van toen stoelde blijkbaar ook op doorgedreven samenwerking. Meer nog, door de kracht  die ze hieruit verzamelden, gingen ze in tegen de centraliserende kroon van Frankrijk, en hadden de Vlamingen het grote succes van de Guldensporenslag. Ze versloegen met zijn ongeveer 9000 uit-de-dorpen-en-steden-verzamelde infanterie, het op-zijn-minst dubbel-zo-grote Franse leger dat voornamelijk bestond uit de zogenaamde gevreesde nobelen.

“Vlaanderen ende Leu” – voornamelijk gedreven door de wraakzucht tegen de onmenselijke plundertochten die de Fransen er jarenlang hadden uitgevoerd – won onherroepelijk. Onze voorouders dreven de Fransen in volle paniek terug.

De echte oerkracht die huist in dit verhaal is – hoe de Vlamingen zelf – zonder aandrijvende held – zich organiseerden. Het was geen gevecht tussen twee rijke heren. Maar een menselijke opstand tegen die ene onderdrukker, de rijke Franse koning. Het succesverhaal van de kracht van mensen, werd de trots van Vlaanderen.

Maar tijden gingen verder. De zelfstandigheid werd al verloren na 6 maand. Weer de Fransen. En dan vanaf 1384 de Bourgondiërs, in 1477 de Habsburgers en in 1556 de Spanjaarden. Vervolgens weer in Franse handen in 1659, 1668 en 1678.  Dan het Heilig Roomse Rijk. Dan weer werden we bij Nederland gevoegd om weer ingepalmd te worden.  Tot vorige eeuw twee maal Duitsers. Er is hier blijkbaar zoveel bloed gevloeid, dat de geschiedenis vibreert tot in onze diepste cellen. Zo veel dat deze plek wel de origine moest worden van een IJzertoren waar men plechtig belooft: “Nooit meer oorlog”.

En dat mogen we letterlijk nemen, volgens mij.  Als geen ander hebben wij begrepen hoe belangrijk het is constructief te zijn. Als geen ander hebben we begrepen hoe gevaarlijk het is een volk belangrijker of superieur te achten dan het andere. Als geen ander hebben we ervaren hoe het is zowel Nederlander, Belg, Vlaming, Spanjaard, Habsburger, Bourgondiër, Germaan en Frank, Kelt en Galliër te zijn. Als geen ander vibreert de geschiedenis van ieder volk in het diepste wezen van onszelf. En als geen ander begrijpt de Belg of Vlaming of wie dan ook dat de kracht niet in rijke heren schuilt. Net als toen.

En terwijl de Grieken de lust naar democratie herroepen, de Duisters de muren doorbreken, de Fransen de zin voor gelijkheid en broederlijkheid doen heropleven,  Nederland zijn culturele combinatiekracht, de Italianen de zin voor krachtige smaak en de Spanjaarden de stierentemmers ontwaakt:

  – overal ter wereld – wordt de corruptie langzamerhand omsingeld – dus

met de Kracht van den Leeuw, vraag ik U plechtig, voelt gij het geschreeuw van al die volkeren door uw lijf? Ik zweer U, al ben ik ook maar een Mensch: Als ge weer brult, dan zult gij leven! De hele wereld wacht op den Leeuw: Koning der dieren, een stier moet worden getemd!

Kom in actie met

OCCUPY BELGIUM | Occupy Together BE | Antwerp | Mechelen | Gent | Brussel | Liege | Hasselt | Brugge | Leuven | Namur | Reelle Democratie Maintent | Actiegroep Bindende Referenda |

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s