Sri Aurobindo en de universele stad


auroville-mapStraks ga ik naar Auroville. En zoals de meeste mensen weten is het een stad in Zuid-India zonder politiek in de vorm die wij het kennen. Zonder valuta. En zonder controlesysteem.

De mensen leven er vanuit hun diepste zelf in een ecologische balans. Elk draagt bij zoals hij of zij vindt dat het nodig is. Het is een internationale gemeenschap zonder uitgesproken religie, waar alle mensen van deze planeet op zijn uitgenodigd om mee te bouwen aan een universele ecologische toekomst in harmonie en evenwicht.

In het midden van Auroville staat een tempel. Een gouden bol met daarin een groot kristal. Daar wordt door de Aurovillians gemediteerd in eenheid. Gemediteerd op de visie van Sri Aurobindo, de moeder, maar ook op alles wat in de hele wereld bestaat. Ook jij kan erop intunen als je wil.

Meer info op http://www.auroville.org/

Sri Aurobindo was een poeet, guru, yogi, vrijheidsstrijder en filosoof. Hij bestudeerde de Hindu- en Vedanta-filosofie en werd een icoon binnen de menselijke zoektocht naar spiritualiteit en evolutie. Er zijn heel veel boeken over hem volgeschreven, maar de meest merkwaardige visies zijn deze:

De mens is een constante evolutie.  De mens is bijgevolg niet het eindstadium binnen deze evolutie. 

Zijn visie was dat er een nieuwe soort zou ontstaan uit de mensheid, een supramentaal wezen, een goddelijk wezen dat net zo een evolutionaire sprong zou betekenen net als de sprong die mens vanuit het dier-zijn maakte. De sprong van mens naar nieuw wezen zou als even merkwaardig kunnen beschouwd worden.

Het bewustzijn van dat nieuwe wezen zou een andere kwaliteit hebben dan dat van mensen en zou anders werken. Het zou organischer, meer flexibel en volledig bewust en harmonieus zijn binnen de schepping. Tussen het supramentale wezen en de mens zouden echter overgangswezens zijn die als menselijk worden geboren, maar hun geest ontwikkelen tot dat van het supramentale wezen.

Het is een volstrekt natuurlijke en organische evolutie , waarbij de zielservaring van de mens transformeert tot de volgende stap in de evolutie van de Aarde. De ziel zal zijn goddelijkheid begrijpen en ervaren en zal zo een werkelijke manifestatie teweeg brengen over de hele planeet.

Om tot daar door te groeien zijn drie stadia te herkennen:

(1) Psychische transformatie: hij zal een innerlijke beweging ontdekken, weg van de oppervlakkigheid van het materiele leven, zal naar de dieptes keren en zal zijn evoluerende zelf (h)erkennen. Hij zal de eenheid van creatie ervaren en de harmonie van alle tegenstellingen in het leven begrijpen.

(2) Spirituele transformatie: als een resultaat van deze psychische verandering, zal zijn geest verruimen en zal hij wijsheid niet langer als gedachtes ervaren, maar als licht, intuitie, onthuling van waarheid, samenstromend in een supramentaal ervaren. Licht van de hoogtes zal in het wezen binnenstromen en leiden tot een verandering van verschillende delen van zijn wezen.

(3) Supramentale transformatie: na de eerste twee evoluties, komt hij tot de meest radicale verandering en neemt hij de stap tot supramentaal wezen. Het is een totale verandering van geest, hart, emoties en het hele fysieke lichaam.

Verder betekent het bereiken of groeien tot dit wezen niet dat je er mee klaar bent. Het evolueren gaat altijd verder door. In een oneindige evolutie als flux naar verbetering. Verbetering in ervaring.

In ieder geval ben ik hier nu  in Pondicherry. Waar de ashram van Sri Aurobindo ook is. Ook al is deze man niet langer onder ons, de ashram wordt druk bezocht door vele mensen. Straks om 7u. is er hier een open meditatie waar ik natuurlijk ook bij zal zijn. Daarnet belde ik mijn moeder. En over de telefoon zei ik het al: de mensen voelen zich hier goed. Er wordt geglimlacht. Vanbinnenuit.

Lieve medemensjes, waar jullie zich ook bevinden in de wereld. De Aarde is Een. Wat je doet voor de evolutie voor jezelf, doe je voor de hele mensheid.

Jullie maken het mee.

Hier vind je meer over Auroville en gratis e-books van Sri Aurobindo.

lees meer op deze blog
[ Mijn ervaringen in Auroville ]
[ Over contradicties en tijdloosheid ]
[ The transforming reality and the Power of Art ]

[ #Occupy and Exodus: we are guided by our ancestors ]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s